Sarajevo

jeftine avio karte Sarajevo
jeftine avio karte Sarajevo
Sarajevo
shadow

Sarajevo je kao što je opće poznato glavni grad Bosne i Hercegovine, kao i jednog od njenih entiteta Federacije Bosne i Hercegovine. Smješten u kotlini koju okružuju prelijepe planine Bjelašnica, Igman, Trebević i mnoštvo drugih brežuljaka i brda. U svijetu Sarajevo je poznatije od same BiH, nažalost razlog nije tako lijep jer su tome zaslužne ratne slike i strahote koje su se u Sarajevu dešavale i koje su obišle čitavu zemaljsku kuglu. Miriše Sarajevo poput prelijepe stidljive djevojke.Poput stare hanume sa Vratnika.Miriše šamijom moje nane.Miriše somunom ramazanskim.Miriše Tabijom i barutom topa tabijskog.Miriše Miljackom, Bembašom, ćuprijama.Miriše bolan prijatelju, osjeti i ti malo.Miriše džamijom i minaretom, miriše crkvom,Sinagogom i sahat-kulom starom.Miriše Saračima i Kovačima, Sedrenikom i Bistrikom.Miriše prijatelju, stani malo pa miruhni.Miriše vodom sa Sebilja i drugih česmi.Miriše ćevapima, burekom, sirnicom, krompirušom.Miriše kahvom prženom, osjetiš li ?Miriše bakrom i kalajom, miriše kaldrmom.Miriše ljudima stranim i domaćim, poznatim i nepoznatim.

Miriše prijatelju Sarajevo i krvlju i suzom,Suzom majke koja je sina dalaDa bi ti danas mogao mirisati Sarajevo.Zato stani pa duboko udahni,Osjetit ćeš još više nego što ti rekoh,Jer još više i ljepše miriše SarajevoPrijatelju moj!!! Danas Sarajevo nije više nalik tome ratnom gradu.

To je grad koji ponovo živi i diše punim plućima o čemu svjedoče i brojni kulturni događaji, brojni bendovi koji dolaze iz ovog grada. Sarajevno danas, kao i nekad posjećuje veliki broj turista kako onih domaćih sa prostora ex Jugoslavije, tako i onih koji dolaze sa Istoka, a i sa Zapada. avionske karte za sarajevo , avionske karte za bosnu

Kada govorimo o turističkim potencijalima ovog grada najbolje je krenuti sa mjesta koje je najomiljenije gotovo svim turistima – Baščaršija. Baščaršija je stari trgovački centar Sarajeva. Datira još od sredine XV stoljeća. To naselje sa malim prodavnicama, starim zanatskim radnjama formirano oko fontane poznate pod nazivom Sebilj. Oko ove fontane je i glavna okretnica za gradski saobraćaj tako da ukoliko se uputite ka Bašćaršiji negdje iz centralnog dijela grada treba da sjednete na tramvaj i izađete na zadnjoj stanici gdje se tramvaj okreće i vraća nazad. Sebilj i sam početak Baščaršije prepoznaćete i po brojnim golubovima koji tu već vijekovima žive u skladu sa životom čaršije.

Baščaršija je popločana starom kaldrmom, a renoviranje je još uvijek u toku. Ovaj dio grada zaslužuje vašu pažnju i njemu posvetite dobar dio dana. Obiđite stare zanatske radnje i kupite neki suvenir koji možda može biti kovana i ručno izrađena džezva – tradicionalna posuda za kuhanje bosanske kafe ili neki drugi ručno izrađeni predmet. Od šetnje predahnite i okrijepite se na poznatim sarajevskim ćevapima, a oni su svakako najbolji u tom dijelu grada.

Preporučujemo vam dvije najpoznatije roštiljnice: “Željo”, i “Kod Mrkve”, koje već imaju status kultnih mjesta. Ćevape naručite po sarajevskom običaju: 10 u pola sa lukom, gdje broj 10 označava broj ćevapa, pola je polovina somuna po kojem je Sarajevo takođe poznato.

Na Baščaršiji ćete naći i tri vjerska objekta: poznatu Begovu džamiju koja je sagrađena sredinom 16. stoljeća, pravoslavnu crkvu Presvete Bogorodice, i sarajevsku katoličku katedralu i to sve na udaljenosti od 100 metara. Blizina ovih religioznih objekata govori dosta o zajedničkoj prošlosti koju su gradili na ovom područiju sva tri konstitutivna naroda BiH. Pored ovih u Sarajevu su i drugi objekti vrijedni vaše pažnje poput Nacionalnog muzeja i Botaničke bašte, Careve i Alipašine džamije, Gradske vijećnice.

Pored kulturno-istorijskih spomenika važno je istaći da je Sarajevo i njegova okolino poznata i po prelijepim prirodnim površinama. U jednoj od sarajevskih opština – Ilidža, nalazi se i izvor rijeke Bosne – Vrelo Bosne koje svakako ne smijete propustiti. Mi vam preporučamo da Sarajevo posjetite zimi, jer kao što znamo Sarajevo je olimpijski grad u kome su 1984. godine održane zimske olimpijske igre. Tako možete uživati u zimskim čarolijma i pejzažima sarajevski planina, ali i ugodnim turističkom obilasku grada. I da, na kraju, nemojte zaboraviti kada posjetite Baščaršiju da se napijete vode sa jedne od česmi, jer legenda kaže: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije zauvijek u Sarajevu ostane”. sarajevo bosnia and herzegovina jeftine avio karte iz amerike za bosnu avio letovi za sarajevo po najjeftinijim avio cjene.
avio karte sarajevo . jeftine avio karte sarajevo . avionske karte sarajevo

Share the Post

Call Now ButtonPozovite NAS